Training

De klassieke karatetraining heeft drie oefenvormen: Kihon is het inoefenen en optimaliseren van de technieken, Kata is het toepassen van de technieken in een schijngevecht, Kumite is het oefenen van de technieken met een partner in al of niet vereenvoudigde gevechtsvormen.


Etiquette

'Oess' is een eenvoudige, maar zeer specifieke groet. Het betekent elkaar erkennen en waarderen. De dojo is de ruimte die ons toelaat onze karate te beoefenen; als we die ruimte betreden dan veronderstelt dit speciale aandacht en inzet. Om ons hiervan bewust te maken groeten wij bij het betreden van de dojo. Bij het verlaten van de dojo doen wij hetzelfde om de dojo te bedanken voor de gelegenheid om ons te verbeteren in karate. Onderdeel van karate is discipline. Dit betekent ook dat elkeen zijn best doet om op tijd te zijn voor de training. Het kan echter altijd gebeuren dat men geen kans ziet om op tijd te zijn, en dus laattijdig is. In Shoku-kan legt men dan zichzelf een conditie-oefening op (10x pompen).


Tijdens de training moet de karateka ervoor zorgen dat:

  • Nagels kort en proper zijn.
  • De kimono proper is.
  • De gordel volgens de regels geknoopt is.
  • Lange haren samengebonden zijn.
  • Juwelen of scherpe voorwerpen uit worden gedaan.
  • Eventueel een wit T-shirt onder de kimono wordt gedragen (voor kinderen & dames).
  • De instructies van de trainer(s) dienen gevolgd te worden.
  • Respect voor elkaar en laat de kleedkamers en douches ordelijk achter.

Kihon - Techniektraining

Kihon is het trainen van de (basis)technieken in "de leegte" zonder partner. Een of meerdere technieken worden herhaald, vooruitgaand of achteruitgaand volgens een rechte lijn. Afhankelijk van het doel van de oefening worden de bewegingen snel, traag, krachtig of soepel uitgevoerd op tel van de lesgever.


De specifieke normen voor kihon hebben te maken de techniek zelf, de standen en de uitvoering. Deze 3 aspecten samen bepalen de wijze van uitvoering van een karatetechniek. Een goede technische uitvoering berust op de wetten van de mechanica. Het heeft allemaal te maken met het overbrengen van energie en alle mogelijke parameters die het overbrengen van deze energie beinvloeden en bevorderen.


Deze fundamentele manier van trainen stelt enerzijds de leerling in staat een correcte techniek te ontwikkelen, anderzijds kan de leraar de fouten van de leerling corrigeren. Kihon is een belangrijk onderdeel bij het afleggen van een examen voor een volgende graad.

Kata - Stijloefening

Een kata is een individuele stijloefening met een reeks vastgelegde bewegingen, uitgevoerd tegen 4 tot 8 denkbeeldige tegenstanders, die uit verschillende richtingen aanvallen. Het is een gedetailleerde reeks vooraf vastgestelde stoot-, trap- en afweertechnieken in zelfverdediging, die kan bestaan uit tientallen zeer uiteenlopende bewegingen en technieken.


Het is hierbij dus van het grootste belang dat men deze toepassingen "begrijpt". Men moet de verschillende aspecten van een toepassing kunnen uitvoeren en beleven alsof het een reeel gevecht is.


Elke kata heeft zijn eigen karakter. Sommige kata zijn zeer zwaar, solide en robuust. Andere kata hebben een licht maar snel gevoel met acrobatische technieken. Sommige kata zijn elegant en golvend, andere wordendan weer traag en met grote kracht uitgevoerd.


De clubkata is Bassai Dai, die snel terug te vinden is in de lijst van 15 basis kata's.

Kumite - Partnertraining

Een belangrijk aspect bij partnertraining is fysiek contact. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen contact en impact. Met contact bedoelt men het 'raken' van de tegenstander/partner, impact daarentegen betekent het binnendringen van energie met een mogelijk kwetsuur tot gevolg. Contact kan behulpzaam zijn om de verdedigingsreflex te verbeteren. Impact is nooit toegelaten.


Kumite kent verschillende vormen:

  • Gohon kumite
  • De stapkumite vorm is bedoeld als trainingsvorm. De basistechnieken van aanval en verdediging worden met een partner in de beweging uitgevoerd, waarbij een partner vijf keer aanvalt in een van tevoren bepaalde stand en techniek. Hij begint met het toeroepen van techniek, waarmee hij de partner waarschuwt. De andere partner, die aanvankelijk in afwachtende houding staat, verdedigt zich tegen de aanvallen met een eveneens van tevoren bepaalde stand en verdediging. Er wordt hierbij geleerd om de afstand van de aanval in te schatten en daarop correct te verdedigen zoals voorgeschreven, met een goede ontwijkende beweging achterwaarts en in een bepaalde stand. Van belang is dat de aanvaller de aanvallen in een vast ritme uitvoert en dat de tegenstander dit ritme overneemt. Nadat de laatste van de vijf of drie aanvallen is geweerd, wordt 1 keer een tegenaanvaltechniek uitgevoerd, waarvan de keuze afgesproken of vrij is.

  • Kihon ippon kumite
  • De kihon ippon kumite is een 1 stap kumite, waarbij zowel de aanval als de hoogte tevoren is vastgelegd. Alvorens een stap voorwaarts te maken met de aanval, waarschuwt men de partner door het toeroepen van de aanval die zal worden uitgevoerd. De andere partner, die in afwachtende houding staat, verdedigt zich tegen de aanvallen met een eveneens van tevoren bepaalde stand en verdediging en tegenaanval. Hier heerst de "ippon" gedachte: 1 aangekondigde aanval (statisch), 1 afweer, 1 tegenaanval.

  • Jiyu ippon kumite
  • Halfvrij vechten. De jiyu ippon kumite is een 1 stap kumite, waarbij zowel de aanval als de hoogte tevoren is vastgelegd. Alvorens een stap voorwaarts te maken met de aanval, waarschuwt men de partner door het toeroepen van de aanval die zal worden uitgevoerd. De aanval gebeurt dynamisch en schijnbewegingen zijn toegelaten. De andere partner, tevens in gevechtshouding, verdedigt zich tegen en voert de tegenaanval uit. Ook hier heerst de "ippon" gedachte: 1 aangekondigde aanval (dynamisch), 1 afweer, 1 tegenaanval.

  • Jiyu kumite
  • Vrij vechten. Aanval, verdediging en tegenaanval naar keuze.